2012-08-31 19:35:00• hírek • Szatmár.ro

Romániában egyedülálló műtétet végeztek Szatmárnémetiben

Egy nagyváradi férfi nyaki ütőerét operálta meg Dr. Galajda Zoltán az egyedülálló módszerrel.

Pénteken a Szatmár Megyei Kórházban megtartott sajtótájékoztatón jelentették be, hogy sikeresen elvégezték Szatmárnémetiben az első nyaki ütőér operációt, amelyhez hasonlót eddig egyetlen egyszer végeztek Romániában - akkor a szatmári megyeszékhelyen tevékenykedő Dr. Galajda Zoltán Marosvásárhelyen mutatta be a modern eljárást. Az operáció, ami hamarosan mindennapos lesz Szatmárnémetiben igen hatékony: a beavatkozást követően a beteg három napon belül felépül és el is hagyhatja a kórházat, így jelentősen lerövidül a kórházban töltött napok száma.

- Kellemes érzés olyan kórházi sajtótájékoztatón részt venni, amelyen két nappal az operáció után a páciens már mosolyogva ott ül melletted. Ezt tartom a lehető legnagyobb eredménynek - mondta el a sajtótájékoztatót követően a Szatmár.ro-nak Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke. Ő volt egyébként az, aki az elmúlt mandátumban elnökként meggyőzte a nemzetközileg elismert Dr. Galajda Zoltánt, hogy Szatmárnémetiben folytassa a munkáját és segítsen egy erős szív- és érsebész csapat kialakításában. Csehitől azt is megtudtuk, hogy a romániai orvos-társadalom egyre komolyabban érdeklődik a Szatmár Megyei Kórház iránt, ezért valószínű, hogy a közeljövőben újabb szív- és érsebészekkel bővül majd az orvosok köre.

Dr. Galajda Zoltántól megtudtuk: a Nagyváradról érkezett idős páciens nyaki ütőér-operációjakor alkalmazott módszer azért különleges, mert a beteg a műtét teljes időtartama alatt ébren van, kommunikál az orvosokkal. Ezzel könnyen kiszűrhetők az esetleges szövődmények. Az operáció során ugyanis elzárják az ütőeret, így kevesebb vér jut az agyba, az éber beteggel folytatott tesztek viszont azonnal jelzik, ha valami gond alakul ki ebből és az orvosok azonnal tudnak reagálni. A hagyományos módszerrel, altatásban végzett műtét esetében az agyi károsodás csak operáció után derül ki, amikor már nem lehet ellene semmit se tenni.

Mivel az országban egyedülálló módszerről van szó - még a fővárosban sem végeznek így műtétet - könnyen elképzelhető, hogy hamarosan Románia minden pontjáról érkeznek majd páciensen nyaki-ütőér problémákkal.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: